Fűszeres tojáslikőr

Aki követte a múlt heti ámokfutásomat, az tudhatja, hogy őrült mennyiségű macaron készült a műhelyemben, extrém rövid idő alatt: nem kevesebb, mint 1380 makit készítettem 3 nap (és éj) leforgása alatt, ami annyit tesz, hogy közel 150 db tojássárgája várta a hűtőben, hogy sürgősen döntést hozzak a sorsa felől. Mivel a fáradtságom már igen jelentős volt, sütésről szó sem lehetett, így azt hiszem sikerült meghoznom az év legjobb döntését, felkutattam minden elfekvő rum és vodka készletemet és egy villámgyors  fűszeres tojáslikőr recepttel az idei pasis gasztro ajándékokat is letudtam 🙂 Szóval a családom férfitagjaitól elnézést kérek, hogy lelőttem a poént, de idén ezt hozza a Jézuska 🙂

Tojáslikőr… vagy ahogy én hívom: madártej haladóknak:

6 db tojássárgája (nálam volt az 8 is, de ez most ki számolta??? 🙂 )

300 g porcukor

4+1 dl habtejszín

3 dl fehérrum vagy vodka

1 tk vanília kivonat

½ kk fahéj

késhegynyi mézeskalács fűszerkeverék

4 dl tejszínt a fűszerekkel felteszünk melegedni. Egy külön lábosban vizet forralunk. A tojásokat a cukorral és az 1 dl tejszínnel habosra keverjük, majd kézi habverőre váltva több részletben hozzákeverjük a felforrósított tejszínt, végül gőz fölött maximum 80-82 fokig melegítve besűrítjük. Miután kihűlt, hozzákeverjük a rumot, majd üvegbe töltjük és mehet a hűtőbe, hogy összeérhessenek az ízek. Naponta érdemes felrázni, hogy a fűszerek jól átjárják, majd ha szépen leülepedtek, óvatosan áttölthetjük a végleges üvegébe.

Most írhatnám, hogy csak óvatosan, mert itatja magát, de eszetekbe se jusson visszafogni magatokat! Egy ilyen év után megérdemeljük! Egészségetekre!

Kellemes ünnepi készülődést kívánok!