Olasz vajkrém

Minden túlzás nélkül állíthatom, hogy valahányszor kiteszek az oldalamra egy általam készített tortát, azonnal megrohannak a burkolókrémem titkait firtató üzenetek. Sajnos semmilyen különösebb titokról nem tudom lerántani a leplet most sem, ahogy már számtalanszor leírtam, egyszerű olasz habcsók alapú burkolót használok, vagyis olasz vajkrémet. Mivel nincs új a nap alatt, a receptet nem tekintettem soha sajátomnak, a  jelenséget oly módon igyekeztem gördülékenyen kezelni, hogy az elkészítési mód már sablonként elmentve lapult a telefonomban, hogy csak beillesszem és küldhessem is a kérdezőnek, de ma úgy döntöttem, ennyi erővel akár ki is tehetném a recepttáramba, hogy bárki megtalálhassa. Remélem hasznotokra válik!

Szükséges eszközök: maghőmérő, kézi vagy asztali robotgép

Hozzávalók (egy 16-20 szeletes torta burkolásához (morzsakabát-fedő burkolat)

90 g tojásfehérje

220 g kristálycukor

60 g víz

350 g puha vaj

A vizet a cukorral felteszem melegedni. Mikor a szirup elérte a 110 fokos hőmérsékletet a legnagyobb fokozaton elkezdem felverni a tojásfehérjét. Egészen addig verem, míg a szirup eléri a 120 fokos hőmérsékletet (ez elég gyorsan bekövetkezik). Ekkorra egy stabil de nem törős tojáshabot kell kapnunk. A robotgépet folyamatosan járatva vékony sugárban belecsorgatom a szirupot a habba, majd addig verem tovább, míg szobahőmérsékletű nem lesz (tehát a tálat megérintve egészen hidegnek érezzük!) Ekkor a puha vajat kockánként beledobálom az elkészült habcsók alapunkba, majd a robotgépet még 5-10 percig járatva jól kihabosítjuk és már használhatjuk is.

Pár jótanácsot még leírnék, azokból a problémákból merítve, melyekkel kapcsolatban a legtöbbször megkerestek.

  • Nem kell cukorhőmérő, elég egy sima húshőmérő
  • A vaj tényleg legyen puha, szobahőmérsékletű, mert a leggyakoribb probléma abból adódik, hogy hidegen dobják bele a vajat a habcsókba. Ekkor kicsapódhat, túrósodhat, a víz és zsír elválva egymástól szinte csúszkál az anyag a tálban. Ez még ügyesen megmenthető, de könnyed és habos már nem lesz és a színe is sárgul.
  • Apropó sárgaság… Ha tudjátok, hogy hófehér tortát szeretnétek készíteni, akkor tanácsos eleve fehérebb színű vajat választani a burkolókrémetekhez, még ha nem is a kedvenc vajtípusotok az egyéb sütemények elkészítéséhez. Nekem a Magyar vaj és a Tolle vált be legjobban erre a célra, mert nagyon szép fehér az alapszínük, a habcsókalappal összekeverve pedig szinte hófehér lesz. Ha színezitek a vajkrémet, akkor mehet bármelyik vaj, amit használtok. Természetesen VAJ és nem margarin… ez mondanom sem kell, ugye? 🙂
  • Színezni gél és porfestékkel is lehet, a sima vízben oldódó változatok tökéletesek erre a célra.
  • Elkészítés után 2 hétig hűtőben eltartható.

Szerintem leírtam mindent, ha mégsem, írjatok bátran!

Örömteli sütögetést kívánok