Teasütemény

Ma a tortáim mellett készítettem egy kis teasüteményt is a holnapi vendégeimnek. Az isler és a linzerkarika örök kedvenc nálunk, még nem tudtam annyit készíteni, ami ne lett volna kevés ?

Az Isler tésztájába én mindig teszek valamilyen olajos magot is, ami ezúttal darált mandula volt, de dióval, mogyoróval is nagyon finom. Ahogy korábban írtam, az omlós tésztákat mindig a klasszikus 3-2-1-es recept szerint készítem, vagyis 3 rész liszt, 2 rész vaj, 1 rész cukor, plusz az ízesítő anyagok. Ha olajos magot használunk a tésztába, akkor annak súlyát a lisztből le kell vonni.

Nálam ma így készült:

240 g finom liszt
60 g darált mandula
200 g vaj
100 g porcukor
1 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
1 vaníliás cukor
1 cs só
Szilva és baracklekvár
Csokoládé
Olaj

A lisztet a darált mandulával és a sóval összeszitálom, belereszelem a citromhéjat és belekockázom a JÉGHIDEG vajat. Ezt minél gyorsabban összemorzsolom, hogy a vaj ne olvadjon meg a kezünk melegétől, csak szépen bevonja a lisztszemcséket (ettől lesz igazán omlós a tészta). Ha ez megvan, beleszitáljuk a porcukrot és a vaníliás cukrot, és laza mozdulatokkal összekeverjük. Beledobjuk a tojás sárgáját, és elkezdjük a tésztát összedolgozni. Éppen csak annyira engedjük átmelegedni a kezünktől. hogy a tészta összeálljon. Ha kész, mehet a hűtőbe legalább egy órára. Mielőtt kinyújtjuk, gyors mozdulatokkal még egyszer átgyúrjuk. Dolgozzunk gyorsan, hogy a tészta soha ne melegedjen át, ne zsírosodjon ki!

Az islerhez sima, a linzerhez hullámos szélű kiszúrót használjunk. 180 fokon kb. 10-12 perc alatt készre sütjük a kekszeket.

Fontos, hogy az islert mindig forró lekvárral töltsük össze, így nem fognak elmozdulni egymáson a kekszlapocskák, melyeket úgy fordítsunk, hogy az alja és a teteje is a sütővel érintkező, legsimább felület legyen. Töltés után kb. fél órával vajjal vagy olajjal higított csokoládéba mártjuk és rácson csepegtetjük.

Este krémest is sütök! Kértek receptet? ?❤️

#mutimiteszel#mutimitsütsz#beussuti#teasüti#linzer#linzerkarika#isler#ischler#vendégváró