Mákos guba

Tegnap macaron és habcsók napot tartottam, mert kezdtem kifogyni a készleteimből. Ilyenkor mindig bajban vagyok, mert míg tojásfehérjét bármikor lefagyasztok, hisz pl. habcsókhoz és felvertekhez tökéletesen fel tudom használni, a tojássárgájával már nem szívesen tenném ugyanezt, így – mivel kidobni sajnálom – mindig igyekszem kitalálni valami alternatív felhasználási módot, hogy ne vesszenek kárba. Most a vanília sodó volt az első, ami eszembe jutott, és mivel a fiaim nagy kedvence a mákos guba, gondoltam meglepem őket ezzel a finomsággal, hisz úgyis betegeskednek. ?

Az én kedvenc mákos gubám természetesen tortaformában készül úgy, hogy a kész masszához hozzádobok 1-2 tojást, és így egyben sütöm meg, hogy szépen megtartsa a formáját. A következő alapreceptet használom, ezt aztán a rendelkezésre álló kifli mennyiségével felszorzom:

1 kifli
1 dl tej
20 g cukor
25 g darált mák
vanília rúd vagy vaníliás cukor
citrom és narancs reszelt héja
(1-6 db kifliig 1 egész tojás, 6 kifli fölött 2 egész tojás)

A képen láthat torta 6 kifliből készült és egy 22 cm-es tortakarikában sütöttem ki.

A tejet a cukorral, vaníliával és a lereszelt citrus héjjal felteszem melegedni (én csak melegítem, nem szoktam megvárni míg felforr). A kiflit felkarikázom, hozzáöntöm a darált mákot és nyakon öntöm a forró cukros tejjel. Elkeverem, hogy mindenhol átjárja a tej. Ha száraznak találjuk, nyugodtan lehet még tejet önteni hozzá, de én kifejezetten szeretek száraz kifli darabokat találni a tortában… tudom, fura vagyok ? Ekkor hozzáadjuk az előzőleg kissé felvert egész tojást, ezzel is jól elkeverjük és vajjal kikent tortaformába öntjük. 170 fokon 30 perc alatt készre sütjük, majd kb. fél órát pihentetjük a formában, csak ezután vesszük ki belőle. Ha kellően kihűlt, visszatesszük rá a tortakarikát és ráöntjük a vanília krémet, amit a következőképpen készítek:

5 tojás sárgája
ízlés szerint cukor (nekem kb. 4 ek)
500 ml tej
½ vanília rúd
30 g étkezési keményítő vagy 1 cs vaníliás pudingpor
20g vaj

A tojások sárgáját a keményítővel, cukorral egy kevés tejben simára keverjük, majd hozzáöntjük a többi tejet, beletesszük a vaníliát és állandó kevergetés mellet felfőzzük. Mikor kellően besűrűsödött, a tűzről levéve hozzádobjuk a vajkockát, gyorsan elkeverjük és a torta tetejére öntjük. Hagyjuk kihűlni.

Ezzel ismét nagy sikert arattam a fiúknál ? Remélem meg is gyógyulnak hamar!