Lekvár

Büszke vagyok arra, hogy a tortáimat és süteményeimet SOHA NEM bolti lekvárból, ízből vagy dzsemből készítem, hanem csakis a két kezem által válogatott gyümölcsökből főzött lekvár kerülhet beléjük. Sárgabarack, szilva, eper, málna, erdei gyümölcs… mind mind itt készül a konyhámban, és nem tartalmaz semmilyen mesterséges anyagot… sőt, én még tartósítószert sem teszek bele, mert olyan magas hőfokon és olyan hosszú ideig sütöm, hogy az a csíra ami ezt túléli, az megérdemli, hogy éljen ? De még soha egyetlen lekvárom sem romlott meg évek múlva sem ?
Ma épp fűszeres szilvalekvár készül, apró szemű besztercei szilvából. Nem teszek bele egy gramm cukrot sem, épp elegendő ami a gyümölcsben van. Csakis fahéjat és szegfűszeget adok hozzá, és mehet is a sütőbe sok sok órára, amíg kellően sűrű állagú nem lesz.

Régóta áttértem már a sütőben való lekvárkészítésre, mert egyrészt sokkal sűrűbbre tudom – a leégés veszélye nélkül – sütni, másrészt alig-alig kell kevergetni.
Már pár órája a sütőben rotyog, a lakást átjárja a fűszerek csodás illata… mintha csak karácsony lenne ?

(Ahogy én készítem: mosott, kimagozott gyümölcs, összekeverve ízlés szerinti fűszerekkel, hőlégbefúvás vagy hőlégkeverés – ha lehet választani, akkor az előbbi -, 190 fok, egyszerre két szinten, időnként átkeverve a kívánt sűrűségig sütöm, egy napig dunsztolom)
#beussuti#szilvalekvár#plum#plumjam#jam