Charlotte Royal torta

Charlotte Royal torta, málnamousse-szal

Egy olajos-vizes piskóta alapreceptet írtam le ide, de ha van jól bevált piskótatekercs recepted, az biztosan itt is működni fog

Piskótatekercs (Ebből a mennyiségből 2 külön lapot sütünk!)
8db M-es tojás
320 g cukor
8 ek víz
8 ek napraforgó olaj
320 g liszt
4 kk sütőpor
Szilva vagy baracklekvár

Málnazselé
200 g málnapüré
porcukor (ízlés szerint)
2 db lapzselatin

Málna mousse
250 g mascarpone
200 g málnapüré
Porcukor ízlés szerint (a málna édességétől függően)
400 g habtejszín
+50 g habtejszín
8 db lapzselatin

A fent leírt piskóta hozzávalóinak feléből elkészítjük az első tekercsünket:
A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A tepsit sütőpapírral béleljük. A tojásokat kettéválasztom, a sárgáját a cukor felével kihabosítom, majd hozzákeverem először a vizet majd az olajat. A fehérjét a cukor másik felével stabil (nem törős) habbá verem, majd több részletben, óvatos forgatásokkal hozzákeverem a sárgás részhez. Ezután az átszitált lisztet szintén több részletben hozzáforgatom a keverékhez, majd a tepsibe öntöm. A sütési idő kb. 12-15 perc (tűpróba!)
Még melegen nagyon vékonyan megszórom a tetejét liszttel, majd egy másik sütőpapírra borítom, és az alsó sütőpapír segítségével óvatosan feltekerem (a papírt is nyugodtan bele lehet tekerni, sőt ha valaki a „konyharuhás” módszerrel szokta mindezt elvégezni, az se fogja vissza magát ? ) Kihűtöm.
Ugyanígy elkészítjük a második piskótánkat is, majd ha már nagyjából kihűltek a tekercsek, lekenjük őket lekvárral. Szeletelés előtt pár órára érdemes hűtőbe visszatenni a kész tekercseket, akkor nem lesznek olyan nyomi laposak a szeletek, mint az enyémek a képen ?

Ezután egy duci félgömb tál belsejét kibéleljük folpackkal és szorosan elfektetjük benne a szeleteket úgy, hogy minél kisebb rések maradjanak. (ha mégis maradna lyuk, egy-egy csipet piskótával érdemes betömködni, hogy a krém ne villanjon majd ki). Ahhoz, hogy a tál pereméig egyenletesen fel tudjuk sorakoztatni a tekercseket, az utolsókat már valószínűleg felezni, negyedelni kell… lényeg, hogy fedje be az egészet és szép egyenes legyen a perem.

Elkészítjük a málnazselét
A zselatinlapokat jéghideg vízbe tesszük, hogy felpuhuljanak. A málnát – ízlés szerint cukorral, vagy anélkül – felmelegítjük, majd a tűzről levéve beledobjuk a kicsavart zselatinlapokat. Elkeverjük és hűtőbe tesszük, hogy hideg de még nem dermedt állapotba kerüljön. Ez kb. annyi idő, míg elkészítjük a málna mousse-t.

A mousse-hoz a zselatinlapokat jéghideg vízbe áztatom. A mascarpone-t elkeverem a málnapürével és ízlés szerint cukrozom. A 400 g habtejszínből lágy habot verek. Az 50 g habtejszínt egy kis lábosba felteszem melegedni, majd ha már forró, tűzről levéve hozzákeverem a kicsavart zselatinlapokat és hozzáöntöm a málnás mascarpone alaphoz. Gyors mozdulatokkal elkeverem, majd óvatosan hozzáforgatom a lágy tejszínhabot és több részletben a piskótatekercsekre öntöm oly módon, hogy egy-egy adag után locsolgatok bele málnazselét, hogy felvágva szép márványos legyen a krémünk. Kb. fél órára hűtőbe teszem, majd ha már kissé megdermedt a krémünk, a maradék piskótatekercsekkel befedem a tál tetejét is.

Egy éjszakára hűtőbe teszem, majd tálcára borítom és a tál és folpack eltávolítása után rácsodálkozok, hogy mennyire menő tortát dobtam össze!!!

Én a félgömb alsó részét szeretem elrejteni, így egy keskeny csokirácsot készítettem hozzá. Ennek elkészítéséről korábban tettem fel egy videót.

Jó sütögetést kívánok!
Ha van kedved, küldj fotót az elkészült művedről!